Παπαναστασιου Φαιδρα

Ψυχοθεραπεία Παιδιών - Εφήβων - Ενηλίκων. Συμβουλευτική Γονέων. Αντιμετώπιση Κατάθλιψης, Διατροφικών Διαταραχών, Διαταραχών Συμπεριφοράς. Αυτισμός. Εκπαίδευση στην Τραυματοθεραπεία

Παιγνιοθεραπεια-Παιδοψυχολογια

_MG_0428_MG_0431_MG_0479

 

Τα Παιδια κανουν οτι βλεπουν..

Η Παιγνιοθεραπεία αποτελεί ένα μοντέλο μη – κατευθυντικής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους  και εντάσσεται στις Εικαστικές Θεραπείες. Θεωρεί το παιχνίδι την κυριότερη φυσική διαδικασία μάθησης αλλά και το αμεσότερο μέσο απελευθέρωσης, του παιδιού από άγχη, φόβους, συγκρούσεις και εντάσεις.

Το παιχνίδι είναι το πιο άμεσο- και κάποιες φορές το μοναδικό- μέσο επικοινωνίας των παιδιών με τους γονείς. Τα παιδιά ακόμη και όταν δεν μιλούν ή περπατούν παίζουν- επικοινωνούν, γιατί το παιχνίδι είναι το φυσικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας του παιδιού. Γι’ αυτό  η Παιγνιοθεραπεία εστιάζει στη λειτουργία και στο ρόλο που διαδραματίζει το παιχνίδι στην ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Στόχος της μη κατευθυντικής – Παιγνιοθεραπείας είναι να προσφέρει στο παιδί ένα θεραπευτικό πλαίσιο ασφαλές, ειλικρινές, οικείο, ώστε να αναπτυχθεί μια τέτοια θεραπευτική δυναμική που να επιτρέπει στο παιδί να εκφράσει και να εξερευνήσει συναισθήματα, προβληματισμούς, σκέψεις και εμπειρίες. Η θεραπευτική δυναμική επικεντρώνεται στην ποιότητα της σχέσης που αναπτύσσουν παιδί και θεραπευτής.

Μέσα από το παιχνίδι και τις διάφορες τεχνικές δημιουργικής  έκφρασης ( ζωγραφική, κουκλοθέατρο, πλαστελίνη, αφήγηση, φανταστικό παιχνίδι, παιχνίδι αλλαγής ρόλων κ.α.) το παιδί έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τις ικανότητες του.

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αναπτύσσει δεξιότητες που το βοηθούν να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί δύσκολα ή και τραυματικά βιώματά.

Other projects

Have your say