Παπαναστασιου Φαιδρα

Ψυχοθεραπεία Παιδιών - Εφήβων - Ενηλίκων. Συμβουλευτική Γονέων. Αντιμετώπιση Κατάθλιψης, Διατροφικών Διαταραχών, Διαταραχών Συμπεριφοράς. Αυτισμός. Εκπαίδευση στην Τραυματοθεραπεία

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Καλωσήρθατε,

Ονομάζομαι Φαίδρα Παπαναστασιού, γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Βόλο, όπου ζω και εργάζομαι από το 2012.
Το 2003 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησα το 2008. Το 2009 και αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Νοηματική Γλώσσα (Επίπεδο Επάρκειας) επέστρεψα στο Βόλο.

Δουλεύοντας σε πολλές διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές και ψυχιατρικές μονάδες μου κέντρισε το ενδιαφέρον η παιδική ηλικία και η αίσθηση του ‘απάτητου χιονιού’ που σου δημιουργεί..
Με ενδιέφεραν ιδιαίτερα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα στην Ελλάδα ένα παιδί με Αναπτυξιακές Διαταραχές, Αγχώδης Διαταραχές, Διατροφικές Διαταραχές ή Διαταραχές Διάθεσης. Καθώς και η ποιότητα ζωής του ίδιου και της οικογένειάς του. Αυτό ήταν το κίνητρο να ξεκινήσω Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αναπτυξιακή/Εξελικτική Ψυχολογία με ειδίκευση στο Φάσμα του Αυτισμού (ABA Training), στα πανεπιστήμια Oxford Brookes και Oxford University (MSc in Child Development and Learning, Autumn School of Neuroscience). Στην Οξφόρδη δούλεψα στον οργανισμό SonRise, ο οποίος παρείχε κατ’οίκον συνεδρίες σε παιδιά με αυτισμό με στόχο την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.
Έπειτα εκπαιδεύτηκα στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία στο Keele University (MSc in Counseling Psychotherapy -Person Centred Therapy). Μέρος της πρακτικής μου πραγματοποιήθηκε σε μονάδες παροχής Ψυχοθεραπευτικών Υπηρεσιών και Υποστήριξης σε εφήβους, αλλά και ενηλίκους.
Επιπλέον εκπαιδεύομαι στην Τραυμοτοθεραπεία (EMDR) και συμμετέχω συνεχώς σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και εκπαιδεύσεις προσπαθώντας να ενημερώνομαι και να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου στοχεύοντας σε μία δια βίου επαγγελματική εξέλιξη.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο του Βόλου και είμαι εξωτερική συνεργάτης του Κέντρου Λόγου ‘Ευ Λέγειν’. Δουλεύω ψυχοθεραπευτικά με παιδιά, εφήβους, ενήλικες, και ζευγάρια, κάνω Συμβουλευτική Γονέων και συντονίζω ομάδες ψυχοθεραυπευτικών δραστηριοτήτων με παιδιά (Βιωματικό παιχνίδι- Παιχνίδι Ρόλων).
Δουλεύω με παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού εστιάζοντας στην Ενδυνάμωση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των παιδιών, καθώς και στην εκπαίδευση κατάκτησης δεξιοτήτων προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδιαίτερα με ενδιαφέρει η θεραπευτική αλληλεπίδραση με εφήβους, καθώς με συναρπάζει η όψη του κόσμου από τη ματιά τους.
Αναφερόμενη στην ψυχοθεραπευτική δουλειά με ενηλίκους νιώθω πως όπως και στα άλλα ηλικιακά στάδια η ψυχοθεραπεία είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην προσωπική ανάπτυξη, στην ενίσχυση της αυτογνωσίας και της ικανότητας αντιμετώπισης όλης αυτής της συσσωρευμένης έντασης της εποχής.

Λατρεύω και με ηρεμούν τα ταξίδια, η μουσική, οι ταινίες , η θάλασσα και οι καλοκαιρινές συζητήσεις κάτω από πλατάνια..

Specialties:ADOS Certification (worldwide diagnostical test of Autism)

Experience

SοnRise

Εθελοντική Εργασία

Blackbird Leays, Oxford.
2010-2011: Υπεύθυνη Προγράμματος Ενδυνάμωσης της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και των Κοινωνικών Δεξιοτήτων ενός 14χρονου αγοριού διαγνωσμένο με Βαρύ Αυτισμό (3 ώρες ανά εβδομάδα), μέσω του Πανεπιστημίου Oxford Brookes.
Having sessions with a 14-year-old autistic child, in an attempt to develop and enhance his social skills, reciprocal social interactions and pretend play.

Κρατικό Ψυχιατρικό Θεραπευτήριο Λέρου:
Συμμετοχή στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των χρόνιων ασθενών, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ασθενών.

ΚΕΘΕΑ Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης 2007
Πρακτική. Υπεύθυνη για την ατομική αξιολόγηση των πελατών, διεκπεραίωση συνεδριών και σεμιναρίων με τους ανθρώπους που πάσχουν από εθισμούς και την οικογένειά τους. Συμμετοχή και συντονισμός των θεραπευτικών ομάδων υποστήριξης των γονέων και των συνεδριών της οικογένειας (είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω ενός καθρέφτη), όταν τα μέλη της κοινότητας ήταν έτοιμα να «αποφοιτήσουν» και ήθελαν να συναντηθούν θεραπευτικά με τους δικούς τους. Τέλος, ήμουν υπεύθυνη για την καταγραφή των κλινικών εκθέσεων/αναφορών.

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Παιδοψυχιατρική Πτέρυγα.
Συμμετοχή στο πρόγραμμα του νοσοκομείου που παρείχε βοήθεια σε παιδιά που έχουν γνωστικές και ψυχολογικές δυσκολίες, οι οποίες ως επί το πλείστον προέρχονται από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον.

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων AEGEE, Θεσσαλονίκη, Φοιτητικό Κίνημα για την ενοποίηση της Ευρώπης (www.aegee.org) 2005-2006:

1. Οργάνωση συνεδρίων και «Θερινό Πανεπιστήμιο»
2. Οργάνωση και συμμετοχή μιας διάσκεψης κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.
3. Οργάνωση: “Θερινού Πανεπιστημιού 2005” (2 εβδομάδες για φιλοξενία 50 ατόμων από όλη την Ευρώπη. Οργάνωση σεμιναρίων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς και εργαστήρια για την αύξηση των κοινωνικών και ατομικών δεξιοτήτων.
4. Συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, Πολωνία με θέμα «Το μέλλον της ευρωπαϊκής διεύρυνσης».

Education

Oxford Brookes University

MSc, Developmental Psychology, Atypical Development, Learning Disabilities, Autism


Autumn School of Neuroscience, Oxford University.

Have your say